- opinie - De man in spandex

We zouden dit moment moeten vieren en een stoutmoedige uitvinder en ondernemer als Elon Musk verwelkomen in de robotica-industrie.

Toen Elon Musk tijdens Tesla's recente AI-conferentie op het podium stapte om een nieuw project aan te kondigen, werd hij vergezeld door een neprobot. De geeks in de zaal waren sprakeloos: "Brengt hij echt een man in een spandex pak die een robot nadoet op het podium om Tesla's volgende revolutionaire product voor te stellen?". Inderdaad, en de helft van de techwereld (vooral zij die al in het kamp Musk scepsis zaten) sprong op de kar, lachte zich rot en sleepte iedereen mee die ooit een robot heeft gemaakt of geprobeerd heeft te maken. "Wat Musk beweert is onmogelijk en hij maakt degenen belachelijk die in het verleden echte robots hebben gemaakt", klonk het unisono.

Ik moet toegeven dat de 'man in spandex' een beetje vergezocht was, maar het is meer dan een geweldige marketingstunt die sommigen beweerden dat het was. Bij het ontwikkelen van een autonome robot heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste heb je een machine nodig die zich kan verplaatsen, op wielen zoals een grasmaaier of op voeten zoals een mens of een dier. Ten tweede wil je dat deze machine kan zien en begrijpen waar hij naartoe gaat. Ten derde moet de robot beslissingen nemen over waar hij heen gaat en wat hij moet doen op basis van de input die hij krijgt van visie en sensoren, dat is waar kunstmatige intelligentie om de hoek komt kijken. 

Computer vision en kunstmatige intelligentie zijn precies de gebieden waarop Tesla een vracht aan kennis heeft, wat ze missen zijn humanoïde machines om die technologie in te bouwen. En ja, dat zal moeilijk worden, maar niet onmogelijk. Boston Dynamics heeft bewezen dat het mogelijk is om een lopende robot te bouwen die zich voortbeweegt op gecompliceerd terrein. De belangrijkste uitdaging zal zijn om de mechanica betaalbaar te maken. Wat Musk op het podium deed was in feite het presenteren van een visie voor deze robot, met een aantal duidelijke keuzes over grootte, gewicht, kracht, etc. Het is een soort briefing voor de ingenieurs die de loopmachine gaan ontwikkelen, het deel dat er een autonome robot van gaat maken (computer vision en AI) ligt als het ware bij Tesla op de planken te wachten.

Er is niets mis met de belofte die hij deed. Als je goed hebt geluisterd, hoorde je de man zeggen dat hij slechts een eerste prototype van de robot beloofde. Iedereen die zich vandaag bezighoudt met het maken van technologie en vooral robots moet begrijpen dat dit nog lang geen product is dat klaar is voor massaproductie. En dat het nog geen beloftes inhoudt voor succes.

We zouden dit moment moeten vieren en een stoutmoedige uitvinder en ondernemer van deze omvang welkom moeten heten in de robotica-industrie. Voor mij is het een eer dat Mr. Musk zich aansluit bij dezelfde missie waar Toadi aan werkt. Waarom zouden we zijn aankondiging niet serieus nemen? Wat voor credits wil je nog meer van een man voordat je hem serieus neemt?

Bij Toadi kijken we ernaar uit om samen te werken in deze sector en mogelijk samen te werken aan verschillende gezamenlijke technologieprojecten. Wij geloven sterk dat de impact van Tesla enorm zal zijn in de Robotica Industrie, het is een nieuwe kracht om de overgang naar een duurzame wereld te versnellen door werkrobots, en het is een sterke kracht. Welkom Tesla, welkom Mr. Musk!

 Wesley Lorrez, Oprichter The Toadi Order

 

Over EEVE

EEVE ontwikkelt en produceert 's werelds eerste betaalbare persoonlijke robot. De autonome en intelligente robots hebben geen perimeterdraad nodig en ontwijken obstakels met gemak. Met de Toadi grasmaaier tool verzorgt Willow uw tuin als geen enkele andere grasrobot. Het 60-koppige team richt Toadi zich op één doel: de wereld persoonlijke werkrobots geven om de overgang naar een duurzame wereld te versnellen.

Neem contact op met

Eugène Bekaertlaan 61 8790 Waregem, BELGIUM

+32 56 19 66 11

press@eeve.com

eeve.com